8/4/09

Προσλήψεις και αξιολόγηση στο «Ψυχαργώς»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προσλήψεις και αξιολόγηση στο «Ψυχαργώς»

Πεννυ Μπουλουτζα

Δημιουργία ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση του προγράμματος «Ψυχαργώ» και άμεση πρόσληψη 900 ψυχιάτρων και λοιπών επαγγελματιών υγείας που θα στελεχώσουν τις μονάδες ψυχικής υγείας είναι μεταξύ των μέτρων που αναφέρονται σε μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δημ. Αβραμόπουλος και ο επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισων Ευκαιριών της Ε.Ε. κ. Βλάντιμιρ Σπίντλα. Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ανακοινώθηκε χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου των κ. Αβραμόπουλου και Σπλίντα, στα Χανιά της Κρήτης όπου οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν μονάδες ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Ειδικότερα, το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει τη δημιουργία ομάδας διεθνών ανεξάρτητων επειρογνωμόνων με κύρια αποστολή την εκτίμηση και την αξιολόγηση της προόδου υλοποίησης του προγράμματος μέχρι την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Επίσης, στο κείμενο αναφέρεται η άμεση πρόσληψη, έως το τέλος του 2009, 100 ψυχιάτρων και παιδοψυχιάτρων και 800 λοιπών επαγγελματιών ψυχικής υγείας που θα στελεχώσουν κατά προτεραιότητα τα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων και τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Το μνημόνιο περιλαμβάνει και τη σύναψη συμφώνων αποδοχής όρων υλοποίησης των δράσεων ψυχικής υγείας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των φορέων ΝΠΙΔ -που λειτουργούν ξενώνες, οικοτροφεία και προστατευόμενα διαμερίσματα- για τη διασφάλιση εφαρμογής ποιοτικών προτύπων των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Τέλος, στο μνημόνιο επαναλαμβάνεται η υποχρέωση των ελληνικών αρχών να καλύπτουν από τον κρατικό προϋπολογισμό και προκαταβολικά το σύνολο των δαπανών για τη λειτουργία των δομών αποασυλοποίησης.

Η επίσκεψη του επιτρόπου πραγματοποιήθηκε σε μία κρίσιμη περίοδο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας και ενώ είχε προηγηθεί η προσωρινή αναστολή της εκταμίευσης κοινοτικών κονδυλίων για πληρωμές που αφορούν σε δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγεία-Πρόνοια το οποίο υποστηρίζεται από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: