8/4/09

ΚΗΡΥΚΑΣ ΧΑΝΙΩΝ

Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης μέχρι το 2015 PDF Εκτύπωση E-mail
08.04.09

nosokomio_01.jpgΤην δέσμευση πως η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015 και πως οι Ελληνικές αρχές θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και λειτουργία των δομών αποασυλοποίησης, ανέλαβε χθες από τα Χανιά ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος συνυπογράφοντας σχετική συμφωνία με τον Τσέχο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα απασχόλησης κοινωνικών υποθέσεων και ίσων ευκαιριών, Vladimir Spidla.

Οι κύριοι Αβραμόπουλος και Spidla επισκέφθηκαν υπηρεσίες ψυχικής υγείας των Χανίων συνοδευόμενοι από υπηρεσιακούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπ.Υγείας μεταξύ των οποίων ήταν και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, Αριστείδης Καλογερόπουλος και Μαρία Τροχάνη. Μετά τις επισκέψεις στις δομές ψυχικής υγείας των Χανίων ο Έλληνας Υπουργός Υγείας και ο Ευρωπαίος επίτροπος παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο "Perle Spa" στον Σταυρό του Δήμου Ακρωτηρίου, στην διάρκεια της οποίας συνυπέγραψαν και συμφωνία, η οποία προβλέπει στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο, με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, τη συνέχιση και την εδραίωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

Αναλυτικότερα ο κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος αφού αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "Ψυχαργώς" το οποίο ξεκίνησε πριν από μια 20ετία και αφού επεσήμανε πως διαπιστώθηκε πρόοδος στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση στα Χανιά, είπε και τα εξής : «Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί και θα εδραιωθεί. Αυτό είναι και το ειδικό αντικείμενο της επίσκεψης του κ.Spidla και των συνεργατών του στα Χανιά. Ήρθαμε για να διαπιστώσουμε την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και τον μετασχηματισμό του ψυχιατρείου σε σύγχρονο ανθρώπινο δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας στα Χανιά και κατ' επέκταση σε ολόκληρη την Κρήτη...Η παραφιλολογία που κατά καιρούς εκδηλώνεται, ακυρώνεται στην πράξη και δεν έχει καμία αντιστοιχία με την δική μας πολιτική βούληση και πρακτική η οποία αφορά στην εδραίωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και στην προσφορά υψηλών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, πάντοτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα...»

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως παρά την σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα , η ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν έχει ολοκληρωθεί και αυτή ακριβώς είναι και η βάση της συμφωνίας που υπεγράφη στα Χανιά. Ερωτώμενος ειδικότερα για τις ελλείψεις που υπάρχουν σχετικά με την εφαρμογή της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην υπόλοιπη Κρήτη ο κ.Αβραμόπουλος προσέθεσε : «Πρώτοι εμείς έχουμε πει ότι δεν έχουμε φθάσει στην φάση της τελικής ολοκλήρωσης. Με τα όσα αποφασίστηκαν εδώ και συνοδεύτηκαν με την υπογραφή των κειμένων προχωρούμε με ακόμη γρηγορότερους ρυθμούς και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και το 2015 θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Γνωρίζουμε ότι μια τέτοια μεγάλη τομή δεν είναι εύκολη και μιας και πρέπει να λέμε αλήθειες, το πρόγραμμα μπορεί να ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια αλλά στο δρόμο πήρε δύο κατευθύνσεις. Η μια ήταν σωστή και η άλλη ήταν λάθος. Διορθώνουμε την λάθος και επαναφέρουμε τα πράγματα στην σωστή τους πορεία. Και σχετική αξία έχει τι δεν έγινε πριν από επτά ή δέκα χρόνια. Σημασία έχει ότι συνιστά πολιτική βούληση της κυβέρνησης, υποχρέωση της χώρας και το κυριότερο προϊόν αγαστής συνεργασίας με την Ε.Ε...»

Σε ότι αφορά στην αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην ΘΨΠΧ ο Υπουργός Υγείας δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική ανακοίνωση καθώς , όπως είπε «έχει δοθεί η μελέτη αξιοποίησης στην Διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών για αξιολόγηση των προτάσεων. Και πρέπει να πω ότι είναι και πολλές και ενδιαφέρουσες. Εκείνο που μας ενδιαφέρει εμάς, είναι να τύχει της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης για την ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Αυτός είναι ο στόχος. Όταν με το καλό κατατεθούν οι προτάσεις, γίνει η αξιολόγηση και σύγκρισή τους, θα προβούμε στις δημόσιες ανακοινώσεις...»

Επίσης αναφορικά με την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας ο Ευρωπαίος επίτροπος κ.Σπίντλα τόνισε πως βασική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να παραμείνει ισχυρή η κοινωνική πολιτική στις χώρες της Ευρώπης καθώς, όπως είπε, η ισχυρή κοινωνική πολιτική μειώνει τις πιέσεις και είναι αυτή που δίνει ισχύ στην Ευρώπη διαφοροποιώντας της από άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Συμφωνία - σταθμός

Με την συμφωνία που συνυπεγράφει στα Χανιά μεταξύ του Υπουργού Υγείας και του Επιτρόπου της Ε.Ε. το Υπουργείο Υγείας ΥΚΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη φιλοσοφία, στις αρχές και στους στόχους του προγράμματος «Ψυχαργώς», του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) «Υγεία - Πρόνοια 2000 - 2006» και του Άξονα Προτεραιότητας 5 του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 - 2013. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε την επιτυχή προώθηση και ενδυνάμωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στη χώρα και από κοινού έγιναν αμοιβαία αποδεκτά τα επόμενα βήματα που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη συνέχιση του εγχειρήματος με την εγκαθίδρυση ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα κοντά στον τόπο διαμονής του ψυχικά ασθενούς. Συγκεκριμένα:
Μετά από πρόταση του Υπουργείου δημιουργείται μία Ομάδα Διεθνών Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων με κύρια αποστολή την εκτίμηση και την αξιολόγηση της προόδου υλοποίησης του προγράμματος μέχρι την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Επίσης «οι Ελληνικές αρχές δεσμεύονται να προσλάβουν έως το τέλος του 2009 εκατόν ιατρούς (ψυχιάτρους,παιδοψυχιάτρους) και 800 λοιπούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας , με προτεραιότητα στη στελέχωση των ψυχιατρικών τμημάτων των Γενικών Νοσοκομείων και των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και να ξεκινήσει η διαδικασία προκηρύξεων για όσες θέσεις κριθούν ακόμη αναγκαίες».

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει πως «κατά τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί μια σημαντική αποσυμφόρηση των μεγάλων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων με την κατάργηση των ασυλικών κλινών σε πέντε ψυχιατρικά νοσοκομεία και την δημιουργία ενός μεγάλου αριθμού κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας» , όμως θεωρεί ότι πρέπει να προωθηθούν άμεσα : «Η πιστοποίηση και η έκδοση αδειών λειτουργίας για το σύνολο των Δομών Ψυχικής Υγείας των Ν.Π.Ι.Δ.» και να συναφθούν σχετικές συμφωνίες μεταξύ του Υπ.Υγείας και όλων των εμπλεκομένων φορέων που να επικυρώνουν την εκχώρηση και τους όρους προσφοράς των υπηρεσιών ψυχικής υγείας εκ μέρους τους.

Όμως το πλέον σημαντικό ίσως είναι, πως στην συμφωνία διαπιστώνεται από κοινού, ότι υπήρξαν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης των φορέων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (δομές αποασυλοποίησης , κέντρα ημέρας κλπ) και ο κ.Αβραμόπουλος με την υπογραφή του δεσμεύτηκε πως οι Ελληνικές αρχές πρέπει « για το 2008 να εξασφαλίσουν και να καταβάλουν άμεσα τους απαραίτητους πόρους για την κάλυψη των μέχρι σήμερα πραγματοποιθεισών δαπανών των φορέων αυτών. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να εξασφαλίσουν και να καταβάλουν προκαταβολικά ανά τρίμηνο, τους απαραίτητους πόρους για την κάλυψη των δαπανών που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν από τους φορείς. Για τα έτη 2010 και μετά, να εξασφαλίζουν ετησίως στον τακτικό προϋπολογισμό που αφορά στο Υπ.Υγείας το σύνολο των απαραίτητων πόρων για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία τους, ειδικότερα όσον αφορά στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους προς τους ασθενείς και να τους καταβάλουν προκαταβολικά στους φορείς, ανά τρίμηνο και για τα δύο πρώτα τρίμηνα κάθε έτους ποσοστό 50% του προϋπολογισμού τους...». Επίσης συμφωνήθηκε και η διοικητική, θεσμική και οικονομική εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης.

Οι επισκέψεις

Νωρίτερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Vladimir Spidla επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων. Ακολούθως μετέβη στο Νοσοκομείο Χανίων όπου τον υποδέχθηκε η διοίκηση του ιδρύματος,ο νέος διοικητής Κωνσταντίνος Δανδουλάκης και ο υποδιοικητής Σταύρος Μαρινάκης. Εκεί έφθασε και ο Υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος και στην συνέχεια μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες μετέβησαν στο Ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου όπου ενημερώθηκαν από την διευθύντρια του τμήματος Μαρία Τζανακάκη για την πορεία του τμήματος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Αμέσως μετά επισκέφθηκαν , στην Δημοτική Αγορά των Χανίων, το κατάστημα του Κοινωνικού Συνεταιρισμού στο οποίο απασχολούνται , είτε ως διαχειριστές, είτε ως κατασκευαστές και προμηθευτές προϊόντων χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ειδικά ο κ.Spidla φάνηκε εντυπωσιασμένος από όλα όσα έβλεπε και άκουγε, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ένας από τους εργαζόμενους στο κατάστημα του δώρισε ένα δερμάτινο λουρί με το οποίο τον έδεναν στην απομόνωση του παλιού ψυχιατρείου. Οι επισκέψεις του κλιμακίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ολοκληρώθηκαν στον ξενώνα "Ξένιος Ζευς" στην συνοικία της Χαλέπας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: