8/4/09

«Νιώθω ελεύθερος» ΤΑ ΝΕΑ

«Νιώθω ελεύθερος»

«Ήμουν δεμένος στην απομόνωση και τώρα ζω μια φυσιολογική ζωή»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Γιώργος Κώνστας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

▅Ο 55χρονος   Σπύρος Παπακαστρίτσιος   (δεξιά) χάρισε  στον επίτροπο  Απασχόλησης   και Κοινωνικών  Υποθέσεων της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης Βλαντίμιρ Σπίλντα  τον ιμάντα με  τον οποίο τον  κρατούσαν καθηλωμένο στην  απομόνωση,  τόσο εκείνον  όσο και εκατοντάδες άλλους  ανθρώπους
«Τώρα καταλαβαίνω τι θα πει ελευθερία, τι θα πει να είσαι λεύτερος». Ο 55χρονος Σπύρος Παπακαστρίτσιος έζησε 25 χρόνια έγκλειστος στο Ψυχιατρείο Χανίων. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα μάλιστα, μήνες ολόκληρους, βρισκόταν δεμένος στο κρεβάτι του.

Χθες και ενώ έχουν περάσει περίπου τρία χρόνια από τη στιγμή που βγήκε από το ψυχιατρείο και ζει σε διαμέρισμα- ξενώνα του προγράμματος αποασυλοποίησης χάρισε στον επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βλαντίμιρ Σπίλντα τον ιμάντα με τον οποίο τον κρατούσαν καθηλωμένο στην απομόνωση, τόσο εκείνον όσο και εκατοντάδες άλλους ανθρώπους. Ο Σπύρος Παπακαστρίτσιος συμβιώνει με τον συγκάτοικό του Γιάννη Παπαδάκη, ο οποίος επίσης έχει περάσει κάποια χρόνια της ζωής του στο Ψυχιατρείο Χανίων. «Ήμουν έγκλειστος για περίπου είκοσι πέντε χρόνια. Συνεχόμενα. Κάποια στιγμή ήμουν δεμένος επί επτά μήνες. Δεν ξέρω αν υπήρχε λόγος...» λέει. «Τώρα ζω μια κανονική ζωή. Σηκωνόμαστε στο πρωί με τον Γιάννη και πηγαίνουμε στο εργαστήριο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας. Εγώ ασχολούμαι με τον πηλό, ο Γιάννης με τη ζωγραφική. Μετά τις δύο σχολάμε, πηγαίνουμε στο σπίτι, τρώμε και ξεκουραζόμαστε. Το απόγευμα μπορεί να πάμε για μια βόλτα, έναν καφέ. Το καλοκαίρι μ΄ αρέσει να πηγαίνω στο θερινό σινεμά. Κάνω ό,τι κάνει κάθε άνθρωπος, το ίδιο κι εμείς. Πιο παλιά ήταν πολύ δύσκολο. Όταν έβγαινα έστω έξω από την πόρτα του ψυχιατρείου, έβλεπα τον κόσμομικροί και μεγάλοι- να με κοροϊδεύει, να μιλούν άσχημα για μένα. Και μετά, ξανά μέσα».

«Είπα να τον λύσουν»
Ο Γιώργος Κοκκινάκος ένας απο τους ψυχιάτρους που συνέβαλλε καθοριστικά για να προχωρήσει η αποασυλοποίηση στην Κρήτη θυμάται για τον Σπύρο: «Τον Μάιο του 1989 άρχισα να εργάζομαι στο Ψυχιατρείο Χανίων. Βρήκα τον άνθρωπο αυτό στην απομόνωση, να είναι δεμένος. Γιατί τον έχετε δέσει, ρε παιδιά; είπα. Κανείς δεν ήξερε. Είπα να τον λύσουν αμέσως. Ο Σπύρος είναι μία από τις χιλιάδες ανάλογες περιπτώσεις ενδεικτικές της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατούσε στα ψυχιατρεία.

«Η ζωή των ανθρώπων αυτών άλλαξε όταν έκλεισε το ψυχιατρείο και βγήκαν στην κοινωνία. Απελευθερώθηκαν, άρχισαν να ζουν σαν άνθρωποι και όχι σαν φυλακισμένοι. Ήταν πενήντα άνθρωποι σε έναν θάλαμο, ο ένας πάνω στον άλλο» λέει ο Νίκος Μπλαζάκης, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Ψυχιατρείου. «Τώρα ζουν όπως ο καθένας από εμάς. Χωρίς το στίγμα του τρελού. Χάρη στους γιατρούς, τους νοσηλευτές που εδώ και χρόνια πάλεψαν για την αποασυλοποίηση, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να κυκλοφορούν στους δρόμους των Χανίων χωρίς τον φόβο ότι θα τους κοροϊδέψουν, θα τους φοβηθούν. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση αυτή» τονίζει ο κ. Μπλαζάκης στο εργαστήριο του οποίου απασχολείται ο Σπύρος και άλλοι πρώην τρόφιμοι του Ψυχιατρείου και τώρα ένοικοι των ξενώνων και των διαμερισμάτων.

Δουλεύει στον συνεταιρισμό
«Είναι πολύ καλύτερα που έκλεισε το Ψυχιατρείο, τώρα νιώθουμε κι εμείς ελεύθεροι» λέει ο Σπύρος Παπακαστριτσίου, που τώρα πια έχει βάλει σε μια άκρη του μυαλού του τη ζώνη. Είναι πλέον ένα δραστήριο μέλος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης Χανίων, όπου απασχολούνται ψυχικά πάσχοντες, ο οποίος διατηρεί και ένα θαυμάσιο κατάστημα στη Δημοτική Αγορά με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης κατασκευασμένα από τα μέλη.

Ο Σπύρος είναι Χανιώτης, γέννημα- θρέμμα. Προτού μπει στο Ψυχιατρείο εργαζόταν στις οικοδομές. Κάποια στιγμή έβγαλε ναυτικό φυλλάδιο και μπάρκαρε: σε εμπορικό πλοίο στην αρχή και σε επιβατηγό στη συνέχεια. «Τότε ήταν που έγιναν τα γεγονότα στην Κύπρο. Το πλοίο μας επιστρατεύτηκε και πήγαμε στην Κύπρο, μεταφέραμε τραυματίες και γυναικόπαιδα. Τότε μελαγχόλησα βλέποντας τόση δυστυχία. Έκλαιγα συνέχεια και το πλήρωμα με πήγε σε μια κλινική. Τότε δεν υπήρχαν και ψυχολόγοι και ψυχίατροι, μου έδωσαν φάρμακα, έβγαλαν τις γνωματεύσεις και ξεκίνησε η περιπέτεια του ψυχιατρείου...».

ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΡΕΛΟΥ
Κυκλοφορούν στους δρόμους των Χανίων χωρίς τον φόβο ότι θα τους κοροϊδέψουν ή ότι θα τους φοβηθούν

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει δρόμο

«ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟπου έχει επιτευχθεί, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί», ανέφερε ο επίτροπος της Ε.Ε. κ. Βλαντίμιρ Σπίντλα κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στα Χανιά. Ο κ. Σπίντλα ξεναγήθηκε στον χώρο του Ψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου Χανίων και σε δομές αποασυλοποίησης.

Ο επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον κ. Αβραμόπουλο με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να διασφαλίσει τη λειτουργία του προγράμματος «Ψυχαργώς» και την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης έως το τέλος του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: