8/4/09

Αυστηρές υποχρεώσεις για το "Ψυχαργώ" επέβαλε η Κομισιόν Η ΑΥΓΗ

Αυστηρές υποχρεώσεις για το "Ψυχαργώ" επέβαλε η Κομισιόν 08/04/2009

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με την εθνική χρηματοδότηση και υπό τη στενότερη παρακολούθηση εκ μέρους της Κομισιόν συνεχίζεται πλέον το πρόγραμμα "Ψυχαργώ" για την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του επιτρόπου Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών της Ε.Ε. Βλ. Σπίντλα και του υπουργού Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου, που πραγματοποιήθηκε χθες στα Χανιά, οι δύο άνδρες συνυπέγραψαν ένα σημαντικό μνημόνιο συνεργασίας των δύο πλευρών για την εξέλιξη και τη βιωσιμότητα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και του "Ψυχαργώ".

Υπό το βάρος της δραματικής εθνικής υποχρηματοδότησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων, και αφού είχε προηγηθεί η απόφαση της Κομισιόν για προσωρινή αναστολή της εκταμίευσης κοινοτικών κονδυλίων για το "Ψυχαργώ", το μνημόνιο συνεργασίας επαναλαμβάνει την υποχρέωση των ελληνικών αρχών να καλύπτουν απ' ευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των αναγκαίων δαπανών για τη λειτουργία των δομών αποασυλοποίησης.

Επίσης, το μνημόνιο συνεργασίας υποχρεώνει τις ελληνικές αρχές να έχουν καταβάλλει πλήρως μέχρι τις 30 Ιουνίου στους φορείς της αποασυλοποίησης το 50% των αναγκαίων και προϋπολογισθέντων κονδυλίων για το 2009, καθώς και να έχουν προσληφθεί μέχρι το τέλος του έτους 100 ψυχίατροι και παιδοψυχίατροι και 800 επαγγελματίες Υγείας άλλων ειδικοτήτων για την κατά προτεραιότητα στελέχωση των ψυχιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων και των Κέντρων Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) της χώρας.

Ο Βλ. Σπίντλα και ο Δημ. Αβραμόπουλος συμφώνησαν ακόμη να διενεργηθεί αξιολόγηση της πορείας και των δομών του "Ψυχαργώ" από διεθνή επιτροπή ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων πριν από την εκταμίευση των κονδυλίων για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), καθώς και να συγκροτηθεί διαρκής εθνική επιτροπή αξιολόγησης της πορείας και των δομών του "Ψυχαργώ", με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κομισιόν.

Τέλος, οι ελληνικές αρχές υποχρεώνονται με το μνημόνιο να επεκτείνουν τη χρηματοδοτική στήριξη των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ).

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στα Χανιά μαζί με τον Ευρωπαίο επίτροπο, παρουσία των γενικών γραμματέων Υγείας Αριστ. Καλογερόπουλου - Στράτη και Προνοίας Μ. Τροχάνη, ο Δημ. Αβραμόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: "Η παραφιλολογία, που κατά καιρούς εκδηλώνεται, ακυρώνεται στην πράξη και δεν έχει καμιά, μα καμιά αντιστοιχία με τη δική μας πολιτική βούληση και πρακτική, η οποία αφορά στην εδραίωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την προσφορά υψηλών και σύγχρονων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα".

Από την πλευρά του, το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας "Αργώς" τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: "Η πρώτη ουσιαστική αλλαγή πολιτικής ήρθε μέσω του επίτροπου κ. Σπίντλα και των συνεργατών του και τους ευχαριστούμε μαζί με όλους τους άλλους θεσμικούς παράγοντες, γιατί επιτέλους επανέρχεται αισιοδοξία και όραμα στην εξέλιξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης".

ΛΕΖΑΝΤΑ

Μνημόνιο συνεργασίας για τη βιωσιμότητα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την "Ψυχαργώ" συνυπέγραψαν χθες στα Χανιά ο Δ. Αβραμόπουλος και ο κοινοτικός επίτροπος Βλ. Σπίντλα


Δεν υπάρχουν σχόλια: