14/1/09

ΕΘΝΟΣ 11/1/2009

Η ψυχική υγεία των εφήβων «ψυχορραγεί»
Η ψυχική υγεία των εφήβων «ψυχορραγεί»
Οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι και ο μοναδικός στη χώρα θεραπευτικός ξενώνας ανέστειλε τη λειτουργία του


Ανέστειλε τη λειτουργία του ο μοναδικός στη χώρα μας θεραπευτικός ξενώνας εφήβων με ψυχικά και ειδικά οικογενειακά προβλήματα «Ιρις», επειδή οι εργαζόμενοι από πέρσι τον Ιούλιο έμεναν απλήρωτοι!

Οι γονείς βρίσκονται σε απόγνωση. Η προσπάθεια για τα παιδιά με τα πιο δύσκολα ψυχιατρικά προβλήματα που στο περιβάλλον του ξενώνα παρουσίαζαν βελτίωση, τελικά σταμάτησε. Το κλείσιμο του ξενώνα, όπως μας εξηγούν γονείς και επιστήμονες που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να πετύχει, είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών υποχρηματοδότησης και εγκατάλειψης των δομών για την ψυχική υγεία την τελευταία 5ετία και από τα χαρακτηριστικά δείγματα... αποδόμησης του «κράτους πρόνοιας».

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται μια σειρά άλλες δομές ψυχικής υγείας και όχι μόνο της ΕΨΥΠΕ που ανήκε ο συγκεκριμένος ξενώνας για εφήβους, αλλά και δεκάδες ξενώνες ενηλίκων, σ' όλη τη χώρα.

Επισκεφτήκαμε το κτίριο της οδού Αγράμπελης 28, στο Χαλάνδρι, όπου λειτουργούσε ο ξενώνας. Εχει ακόμα την υποδομή, κρεβάτια, έπιπλα, κουζίνα, βιβλιοθήκη, ακόμα και το πιάνο, αλλά δεν υπάρχει κανένα παιδί από τους τροφίμους και δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

Απόγνωση γονέα. Την απόγνωση των γονιών εκφράζει μια μάνα, που έβλεπε έως πρόσφατα το παιδί της να βελτιώνεται στο περιβάλλον του ξενώνα:

«Τώρα όλα χάθηκαν! Είμαστε σε χειρότερη μοίρα από τότε που ξεκινήσαμε. Τι να σας πω, δεν περιγράφονται με λόγια όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι γονείς. Κάνουμε έκκληση στους αρμόδιους, να τηρήσουν τον λόγο τους και να λειτουργήσει ξανά ο ξενώνας».

Από το ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, τα παιδιά, 8 έως 12 κάθε φορά, έμπαιναν για ενάμιση χρόνο στο πρόγραμμα της «Ιριδας», όπου έμεναν όλο το 24ωρο σε περιβάλλον όμοιο με μιας μεγάλης οικογένειας. Είχαν τη φροντίδα στέγης, τροφής και κυρίως την υποστήριξη από ειδικούς γιατρούς, θεραπευτές και άλλους επιστήμονες, συνολικά 9 ειδικών, που συνέβαλλαν ώστε σε 18 μήνες να επιστρέψει το παιδί στο οικογενειακό περιβάλλον, αφού στο μεταξύ έχει παρουσιάσει βελτίωση στην ψυχική υγεία του και τη συμπεριφορά του.

Μαρία Σαραφίδου (Υπεύθυνη του ξενώνα)
Δεν πληρώνονταν ούτε τα έξοδα για στοιχειώδεις ανάγκες

Το αρμόδιο υπουργείο, προσπαθώντας να κρύψει τις ευθύνες του, φτάνει στο σημείο, απαντώντας σε διαμαρτυρόμενους γονείς, να διαψεύδει (!) ότι ο ξενώνας έπαψε πλέον να λειτουργεί, ενώ ο απελθών από την κυβέρνηση αρμόδιος υφυπουργός, εισέπραξε και τα εύσημα για το... «επιτυχημένο» έργο του!

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι ο ξενώνας οριστικά πλέον έκλεισε. Και τους λόγους, εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» η παιδοψυχίατρος Μαρία Σαραφίδου, υπεύθυνη του Θεραπευτικού Ξενώνα Εφήβων: «Είχαμε ήδη με σειρά υπομνημάτων εξηγήσει την κατάσταση, που μας δυσκόλευε να συνεχίσουμε. Τον περασμένο Ιούλιο, σε μια ύστατη προσπάθεια να μην κλείσουμε τον ξενώνα, επισημαίναμε ότι η σοβαρή μείωση κατά 50% της χρηματοδότησης του υπουργείου Υγείας διογκώνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στις πληρωμές προσωπικού και στα έξοδα λειτουργίας του ξενώνα. Καθυστερούσαν οι μισθοί για μήνες, δεν πληρώνονταν έξοδα ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες του ξενώνα.

Η "Ιρις" φιλοξενούσε εφήβους, αγόρια και κορίτσια, με ψυχιατρικές διαταραχές και σε κρίση με το οικογενειακό περιβάλλον. Κάθε παιδί παρουσίαζε και διαφορετικά προβλήματα που έπρεπε σε συνεργασία μαζί του, με την οικογένειά του, κάποιες φορές με το σχολείο της περιοχής, να επιλύσουμε. Να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες που θα κάνουν το παιδί να νιώσει σιγουριά και να συμπεριφέρεται με φυσιολογικό τρόπο όπως τα παιδιά της ηλικίας του. Για το προσωπικό», λέει η κ. Σαραφίδου, «παρά το γεγονός ότι αναγκάζονταν να προσφέρει τις υπηρεσίες του, σε ένα καθεστώς ανασφάλειας, απλήρωτοι για πολλούς μήνες, ήταν υψηλή η ποιότητα της βοήθειας που πρόσφεραν στα παιδιά, που εκτός ελαχίστων περιπτώσεων είχε για τα παιδιά και θεαματικά αποτελέσματα βελτίωσης. Οταν πλέον, τον Σεπτέμβρη, κορυφώθηκαν τα οικονομικά προβλήματα, δεν εγκαταλείψαμε τα παιδιά και αδιάφοροι να πάμε στα σπίτια μας, αλλά αρχίσαμε μια ακόμη δυσκολότερη προσπάθεια, να δούμε, εκτός από εκείνα που επέστρεψαν στις οικογένειές τους, για δυσκολότερα περιστατικά, πού θα πάει το καθένα, αφού εμείς πλέον θα κλείναμε. Ηδη από τον περασμένο χρόνο, που τα οικονομικά μάς δημιούργησαν αδιέξοδο, χωρίς ελπίδα κάτι ν αλλάξει, σταματήσαμε», καταλήγει η κ. Σαραφίδου, «να δεχόμαστε άλλα παιδιά και στις 24 του Οκτώβρη, τελικά, εγκαταλείψαμε την προσπάθεια και στην "Ιριδα", μπήκε λουκέτο».

Γ. Τσιάντης (Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής)
Ελπίζουμε να σωθεί κάτι από το γκρέμισμα

Με δομές όπως η «Ιρις», η χώρα μας εμφανίζονταν διεθνώς ότι μεριμνά για την ψυχική υγεία των νέων. Από την ΕΨΥΠΕ (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του παιδιού και του εφήβου), ξεκίνησε και η ψυχιατρική μεταρρύθμιση του προγράμματος Ψυχαργώ, με χρηματοδότηση αρχικά από την ΕΕ. Ετσι αποασυλοποιήθηκε και το «φοβερό» θεραπευτήριο της Λέρου και ακολούθησαν οι δομές με τους ξενώνες και άλλων φορέων, που πλέον ανέλαβε η χώρα να συντηρεί με εθνικούς πόρους, χωρίς ωστόσο να προβλέπει τα ανάλογα κονδύλια ούτε και στον φετινό προϋπολογισμό!

«Ακούγαμε συνεχείς κυβερνητικές "δεσμεύσεις" για υποστήριξη των δομών και είναι αυτές που τώρα παίρνουν σειρά για κλείσιμο, καθώς οι εργαζόμενοι, χωρίς να πληρώνονται», όπως εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Γιάννης Τσιάντης, «αδυνατούν να συνεχίσουν».

Ούτε καν η κοινή για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες «τηλεφωνική γραμμή 801.801.11.177», που θα μπορούσαν να απευθύνονται οι νέοι για βοήθεια σε ψυχιατρικά προβλήματα (μάλιστα από τα κινητά θα μπορούσαν να το κάνουν χωρίς χρέωση), δεν ενεργοποιήθηκε στη χώρα μας επειδή οι υπηρεσίες κωλυσιεργούν και ο ΟΤΕ έως τώρα δεν έδειξε ενδιαφέρον» λέει ο κ. Τσιάντης, που είναι μάλιστα και πρόεδρος φορέων στην ΕΕ παιδικής και ψυχικής ιατρικής. «Παρά το γεγονός ότι με την εγκατάλειψη της προσπάθειας από την πλευρά της κυβέρνησης, όλες οι δομές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης μπήκαν σε μια πορεία διάλυσης, συνεχίζουμε να τρέφουμε ακόμα μια ελπίδα, μήπως ο νέος υφυπουργός Μάριος Σαλμάς, που αναλαμβάνει τώρα, σώσει κάτι, απ όσα γκρεμίζονται», λέει ο καθηγητής Γιάννης Τσιάντης.

Γιάννης Κρητικός
jkritikos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: