27/1/09

ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠ ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/27/1622049.htm
Ε.Ε.: Αναστολή πληρωμών για τις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης
NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009 17:06
Τελευταία Ενημέρωση : 27/01/2009 17:18
Σε αναστολή της ενδιάμεσης πληρωμής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγείας και Πρόνοιας, μέχρι την πλήρη διευθέτηση της βιωσιμότητας των ιδιωτικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, προέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Αντιδρώντας στην απόφαση, το υπουργείο κάνει λόγο για επιβεβαίωση των ανησυχιών που είχε εκφράσει με παλαιότερη ανακοίνωσή του στις 21/1/2009, σχετικά με έγγραφο του Αναπληρωτή Συνηγόρου του Πολίτη για θέματα υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
Επισημαίνει μάλιστα, ότι οποιεσδήποτε μη τεκμηριωμένες και μη πιστοποιημένες και από το υπουργείο αιτιάσεις, δεν θα πρέπει να γίνονται κατά τρόπο που να αποτρέπουν την ομαλή χρηματοδοτική ροή των μονάδων αυτών (ειδικότερα, όταν δεν ακολουθούνται οι διατάξεις του άρθρου 4 του Κανονισμού λειτουργίας του Συνηγόρου του Πολίτη, Π.Δ. 273/1999). «Άλλως –υπογραμμίζεται- οδηγούν στο αντίθετο από το κοινό επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η στήριξη και η εδραίωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το θέμα θα συζητηθεί αύριο σε έκτακτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με τον αρμόδιο διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ώστε να εξευρεθεί άμεσα λύση.


http://www.protothema.gr/content.php?id=22768
Αναστέλλει τη χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας η ΕΕ
27 Ιανουαρίου 2009, 20:18

της Παναγιώτας Καρλατήρα

Δραματική τροπή έλαβε σήμερα το ζήτημα της ούτως ή άλλως ελλιπούς χρηματοδότησης των προγραμμάτων αποασυλοποίησης των ψυχικά ασθενών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε αναστολή της χρηματοδότησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία –Πρόνοια».
Η αναστολή ανακοινώθηκε με την επισήμανση ότι ισχύει μέχρι την πλήρη διευθέτηση του ζητήματος της βιωσιμότητας των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Το θέμα θα συζητηθεί αύριο, σε έκτακτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με τον αρμόδιο διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ώστε να εξευρεθεί άμεσα μία λύση.
Πάντως, από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας «χρεώνει» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Συνήγορο του Πολίτη, και ιδίως στην δημοσιοποίηση επιστολής από τον βοηθό Συνήγορο του Πολίτη κ. Γιάννη Σακέλη, που αναφερόταν στο θέμα της υποχρηματοδότησης των δομών ψυχικής υγείας αλλά και τις επιπτώσεις τους στο επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.
«Οποιεσδήποτε μη τεκμηριωμένες και μη πιστοποιημένες και από το Υπουργείο Υγείας αιτιάσεις, δεν θα πρέπει να γίνονται κατά τρόπο, που να αποτρέπουν την ομαλή χρηματοδοτική ροή των μονάδων αυτών. Ειδικότερα, όταν δεν ακολουθούνται οι διατάξεις του άρθρου 4 του Κανονισμού λειτουργίας του Συνηγόρου του Πολίτη (Π.Δ. 273/1999). Άλλως οδηγούν στο αντίθετο από το κοινό επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η στήριξη και η εδραίωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_28/01/2009_301106
«Φρένο» Ε.Ε. σε κονδύλια για ψυχική υγεία
«Φρένο» στη διάθεση κοινοτικών κονδυλίων προς το υπουργείο Υγείας για τη χρηματοδότηση δράσεων που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υγείας και Πρόνοιας θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το υπουργείο «κατηγορείται» ότι αδυνατεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ψυχικά πασχόντων, οι οποίες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, χθες «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε αναστολή για την ενδιάμεση πληρωμή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγείας και Πρόνοιας (σ. σ. το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης), επισημαίνοντας ότι η αναστολή αυτή ισχύει μέχρι την πλήρη διευθέτηση της βιωσιμότητας των ιδιωτικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης». Σήμερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα συναντηθεί εκτάκτως με τον αρμόδιο διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ώστε να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που προέκυψε.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα καταγγελιών που έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί μη χρηματοδότησης των δομών ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα). Στην χθεσινή του ανακοίνωση, το υπουργείο επιρρίπτει ευθύνες ακόμα και στον Συνήγορο της Υγείας, που σε πρόσφατη επιστολή προς το υπουργείο, είχε ζητήσει να ενημερωθεί για το ποιες ενέργειες θα ληφθούν για την απρόσκοπτη λειτουργία των δομών, επικαλούμενος καταγγελίες του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς». Οπως αναφέρει το υπουργείο, «οποιεσδήποτε μη τεκμηριωμένες και μη πιστοποιημένες και από το υπουργείο Υγείας αιτιάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται κατά τρόπο που να αποτρέπουν την ομαλή χρηματοδοτική ροή των μονάδων αυτών».


http://www.e-tipos.com/newsitem?id=72459
Αναστολή χρηματοδότησης
Τρίτη, 27.01.09


Εκλεισε η στρόφιγγα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υγεία - Πρόνοια» της Ελλάδας.
Οπως έγινε γνωστό, αιτία για την αναστολή της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν τα προβλήματα βιωσιμότητας των προγραμμάτων αποασυλοποίησης ψυχικά ασθενών.
Το ποσό που δεν θα πάρει η χώρα μας, αν δεν λύσει τα προβλήματα αυτά, υπολογίζεται σε περισσότερα από δύο εκατ. ευρώ.
Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας ουσιαστικά μεταθέτει την ευθύνη της διακοπής χρηματοδότησης στο Συνήγορο του Πολίτη, που πριν από μερικές ημέρες είχε επισημάνει το πρόβλημα.
Σε επιστολή του προς την αρμόδια γενική γραμματέα του υπουργείου, ο Συνήγορος για την Υγεία και την Κοινωνική Αλληλεγγύη είχε κάνει ειδική αναφορά στην υποχρηματοδότηση του προγράμματος αποασυλοποίησης, που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο ορισμένων δομών.
Το υπουργείο είχε αρνηθεί την παραλαβή τέτοιας επιστολής, ενώ η ανακοίνωση της Τρίτης αφήνει αιχμές κατά του Συνηγόρου και του τρόπου λειτουργίας του και αναφέρει ότι «οποιεσδήποτε αιτιάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται κατά τρόπο, που να αποτρέπουν την ομαλή χρηματοδοτική ροή των μονάδων αυτών».


ΑΠΕ – ΜΠΕ



http://www.skai.gr/master_story.php?id=108796
Αναστολή χρηματοδότησης προγράμματος υγείας
Ορσαλία Φυτά - 27/01/2009

Οικονομικά προβλήματα λόγω υποχρηματοδότησης
Αναστέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χρηματοδότηση του προγράμματος "Υγεία – Πρόνοια" εξαιτίας των προβλημάτων βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικές δομές αποασυλοποίησης.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των δομών, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οφείλονται στην υποχρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η Κομισιόν ανέστειλε τη χρηματοδότηση εξαιτίας μιας επιστολής του "Συνηγόρου του Πολίτη", στην οποία γινόταν λόγος για κίνδυνο κατάρρευσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης από την κυβέρνηση.

Το θέμα θα συζητηθεί την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου σε έκτακτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον αρμόδιο διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ώστε να βρεθεί άμεσα μία λύση.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται κατά τη συνάντηση να υποστηρίξει ότι η επίμαχη επιστολή του "Συνηγόρου του Πολίτη" δεν αποτελεί πόρισμα, αλλά βασίζεται μόνο σε καταγελίες οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: