21/1/09

ΗΜΕΡΙΣΙΑ 21/1/2009

Στον αέρα βρίσκονται 3.000 ψυχικά ασθενείς
21/1/2009

Στον δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν 3.000 ψυχικά ασθενείς, αφού οι μονάδες αποκατάστασης οδηγούνται σε κλείσιμο εξαιτίας της υποχρηματοδότησής τους.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, οι μονάδες αντιμετωπίζουν για τέταρτη φορά σημαντικό πρόβλημα χρηματοδότησης. Όπως αναφέρει, ήδη κάποιες επιτυχημένες θεραπευτικά δομές αποκατάστασης οδηγήθηκαν στη διακοπή λειτουργίας τους, ενώ είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Οι παραπάνω επισημάνσεις περιλαμβάνονται σε επείγουσα επιστολή του βοηθού του Συνηγόρου του Πολίτη, Συνηγόρου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προς την γενική γραμματέα Πρόνοιας Μ. Τροχάνη.

Στην επιστολή γίνεται λόγος για «πλημμελή παροχή φροντίδας σε ασθενείς που φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης». Διαπιστώνει «μια συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών» και ζητά να ενημερωθεί άμεσα για τις ενέργειες που θα κάνει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και άρτια λειτουργία των δομών.

Σημειώνεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη έχει γίνει αποδέκτης αναφορών του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων για το ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των μονάδων και της σοβαρότατης επίπτωσής της στο επίπεδο παροχής φροντίδας υγείας στους ασθενείς.

Σύμφωνα με την επιστολή, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν συνολικά πάνω από 410 μονάδες ψυχικής υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: