29/1/09

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/01/2009

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Στο παρά πέντε κονδύλια για την ψυχική υγεία

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Αναστέλλει την απόφασή της για «πάγωμα» των πόρων του επιχειρησιακού προγράμματος «Υγεία - Πρόνοια», λόγω προβλημάτων στη χρηματοδότηση των ψυχιατρικών δομών από το υπουργείο Υγείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς έλαβε υπόψη της τις διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων του υπουργείου για ομαλοποίηση της κατάστασης.

Χθες, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησης των γενικών γραμματέων του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλου και Μαρίας Τροχάνη με τον αρμόδιο διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Κίντζελε, αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αναστολή χρηματοδότησης της ενδιάμεσης πληρωμής του προγράμματος.

Ειδικότερα, ο κ. Κίντζελε ενημερώθηκε για το σχέδιο νόμου που προβλέπει τη δημιουργία ειδικής μονάδας παρακολούθησης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, ώστε να υπάρχει διαρκής έλεγχος των δαπανών και παρακολούθηση της οργάνωσης και των αποτελεσμάτων των ιδιωτικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Παράλληλα προγραμματίστηκε συνάντηση, στις 6 Μαρτίου στην Αθήνα, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να ληφθούν μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσεις για κοινές δράσεις με στόχο «να επέλθει πλήρης ομαλοποίηση της ροής χρηματοδότησης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, αλλά και περιορισμός των ανεξέλεγκτων δαπανών, μέσα από τον διαρκή έλεγχο του υπουργείου Υγείας και της ειδικής μονάδας του, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας».

Σημειώνεται ότι προχθές το υπουργείο είχε ανακοινώσει την αναστολή της χρηματοδότησης του προγράμματος εξαιτίας προβλημάτων με την οικονομική στήριξη, από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, προς τις ιδιωτικές δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Το πρόβλημα είχε αναδείξει, πριν από λίγες μέρες, ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Γιάννης Σακέλλης, με επιστολή του προς την αρμόδια γενική γραμματέα του υπουργείου Υγείας Μαρία Τροχάνη, καθώς είχε προειδοποιήσει ότι η υποχρηματοδότηση των δομών έχει επίπτωση στο επίπεδο παροχής φροντίδας υγείας στους αποασυλοποιημένους ασθενείς.

«Τα δεδομένα είναι μη αμφισβητήσιμα: Το 2008 οι φορείς χρηματοδοτήθηκαν με το 63% των κατατεθειμένων προϋπολογισμών που ανέρχονταν περίπου σε 76 εκατομμύρια ευρώ και συγκεκριμένα με περίπου 48 εκατομμύρια, δηλαδή 7 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα απ' ό,τι το 2007. Το έλλειμμα των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου διαμορφώθηκε έτσι στο υπέρογκο ποσό των περίπου 26 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα όλοι οι εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι για 5-7 μήνες, οι δομές να απειλούνται με εξώσεις και πολλές από αυτές να οδηγούνται σε αναστολή της λειτουργίας τους», αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Αργως», τονίζοντας πως: «Το 2009 η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη: αντί των 109 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται, το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει ουσιαστικά μόλις 40 εκατομμύρια ευρώ». *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/01/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: