30/1/09

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009

Σοβαρές διαστάσεις παίρνει το θέμα της χρηματοδότησης των ψυχιατρικών δομών αποασυλοποίησης της χώρας, μετά τις ανακοινώσεις του κοινοτικού επιτρόπου αρμόδιου για την απασχόληση, Βλ. Σπίντλα για διακοπή της χρηματοδότησης του επιχειρησιακού προγράμματος «Υγεία - Πρόνοια», λόγω των προβλημάτων χρηματοδότησης των ιδιωτικών ψυχιατρικών δομών αποασυλοποίησης.

Παρά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας ότι δεν θα διακοπεί τελικά η χρηματοδότηση, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Φλωρίδης ανακοίνωσε πως οι πληρωμές έχουν σταματήσει από την ελληνική διαχειριστική αρχή, μέχρι να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργείου, ενώ οι εκπρόσωποι του Δικτύου των ψυχιατρικών δομών, ζήτησαν τη δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας μεταξύ Ε.Ε. και υπουργείου για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε σε διεθνή διασυρμό της χώρας μας, επειδή δεν τηρούνται οι υποσχέσεις της.

«Μέχρι στιγμής, είπε ο κ. Φλωρίδης, η ελληνική Διαχειριστική Αρχή έχει διακόψει τις πληρωμές σε όλο το Πρόγραμμα και δε ξέρω κατά πόσο εκθέτει για πολλοστή φορά τη χώρα η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή έχει σταματήσει τις πληρωμές, διότι αυτή είναι η εντολή που έχει πάρει από τον Ευρωπαίο Επίτροπο».

Από την πλευρά του Δικτύου «Αργώς» ζητήθηκε η δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να υπάρξει έγκυρη πληροφόρηση για το θέμα της χρηματοδότησης του επιχειρησιακού προγράμματος, ώστε να διαπιστωθεί αν η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσείς της απέναντι στην Ε.Ε. και αν εγκαλείται γι’ αυτό το λόγο.

Οι εκπρόσωποι του Δικτύου, δήλωσαν πως με έκπληξη πληροφορήθηκαν «από εκπροσώπους της Επιτροπής, ότι, αντίθετα με αυτό που διατυπώνεται στο χθεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας, η διακοπή των χρηματοδοτήσεων παραμένει, έως ότου υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργείου απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ενημέρωση αυτή έγινε επίσημα από τους εκπροσώπους της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της Στρογγυλής Τράπεζας που οργάνωσε χθες η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ε. Τζαμπάζη με θέμα «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ε.Ε.: Η περίπτωση της Ελλάδας». Η Επιτροπή θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την υλοποίηση ολόκληρου του Επιχειρησιακού Προγράμματος και γι’ αυτό προέβη σε αυτή την διοικητικού χαρακτήρα, ενέργεια. Έως τώρα το υπουργείο έχει προχωρήσει σε διακηρύξεις, χωρίς αποτέλεσμα».

Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., σύμφωνα με το Δίκτυο, θεωρούν το Δίκτυο και τα ΝΠΙΔ που αποτελούν τα μέλη του ως ισότιμους εταίρους, που θα συμμετέχουν μέσω αντιπροσώπου στην ειδική μονάδα ελέγχου που προτίθεται να συστήσει το ΥΥΚΑ.

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: