18/1/09

ιατροnet18-1-09

ιατροnet
Ειδήσεις - Νέα / Περίθαλψη & Ασφάλιση
URL : http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=3804
ΠΑΣΟΚ: σε αποσύνθεση το πρόγραμμα ‘Ψυχαργώς’
Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Ιανουαρίου 2008 3:30:23 μμ

Του Δημήτρη Καραγιώργου

Άμεσος είναι ο κίνδυνος να χαθούν κοινοτικοί πόροι, ύψους 70 έως 80 εκατομμυρίων ευρώ, για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, προειδοποιούν 29 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.ιατροnet

Σε επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή, οι βουλευτές κάνουν λόγο για ‘δραματικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των μονάδων’, ιδιαίτερα όσων προγραμματίζονταν να λειτουργήσουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Οι βουλευτές παρουσιάζουν μία εξαιρετικά δυσμενή εικόνα στην εξέλιξη του προγράμματος ‘Ψυχαργώς’, η οποία επιδεινώθηκε – όπως αναφέρουν – την περίοδο 2005 – 2006:

Στην επερώτηση αναφέρονται, πως η κυβέρνηση παρέλαβε 324 νέες εξωνοσοκομειακές δομές ψυχικής Υγείας και το πρόγραμμα ‘Ψυχαργώς’ σε εξέλιξη. Το 71% των δράσεων και των έργων του ήταν σε ένταξη, το 52% σε συμβασιοποίηση και το 12% σε απορρόφηση, όπως και δρομολογημένες συνθήκες για το κλείσιμο όλων των εν λειτουργία ψυχιατρείων, με εξαίρεση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, του ‘Δρομοκαΐτειου’ και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με μακροπρόθεσμο σχέδιο κατάργησης (2015).

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, από τότε και μέχρι σήμερα, η κατάσταση είναι άκρως απογοητευτική:

Υπάρχουν δραματικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των μονάδων, ιδιαίτερα όσων είχαν σχεδιαστεί να αναπτυχθούν από τα δημόσια νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμη και σήμερα έχει τεθεί σε λειτουργία μόλις το 43,4% των τελικών εγκεκριμένων δομών.

Με την ολοκλήρωση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, εκτιμάται ότι θα απολεστούν πόροι της τάξεως των 70/80 εκατομμυρίων ευρώ, από τα 100 εκατομμύρια που είχαν εξασφαλισθεί, ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στην απορρόφηση των κονδυλίων.

Αν και υπάρχει ρητή δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των μονάδων ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, που δημιουργούνται από Κοινοτικούς και από εθνικούς πόρους, καταγράφονται δραματικές καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των δράσεων του προγράμματος ‘Ψυχαργώς’ τόσο του δημοσίου τομέα, όσο και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικών φορέων που λειτουργούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ιδιαίτερα τα έτη 2005, 2006 και 2007 η υποχρηματοδότηση καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των μονάδων που έχουν δημιουργηθεί και αβέβαιο το μέλλον των ασθενών και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές.

Ενώ τα τέσσερα στα πέντε μεγάλα ψυχιατρικά άσυλα έχουν κλείσει τα τμήματα χρονίων ασθενών, σύμφωνα με τη δεύτερη φάση του Προγράμματος ‘Ψυχαργώς’, εντούτοις το Υπουργείο δεν προχωρά στην πλήρη κατάργηση των Οργανισμών των Ψυχιατρείων. Η υπαναχώρηση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους επαναλειτουργίας μεγάλων ψυχιατρείων και οπισθοδρόμησης της συνολικής προσπάθειας ετών για την αλλαγή του ασυλικού μοντέλου ψυχιατρικής φροντίδας.

Η σημερινή απορύθμιση του συστήματος εφημεριών στα Ψυχιατρικά Τμήματα των γενικών νοσοκομείων, με δραματική αύξηση μεγαλύτερη του 65% των εισαγωγών με εισαγγελική εντολή των νέων περιστατικών, η δημιουργία νέων χρονίων ασθενών, η συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο κατά την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, όσο και κατά την διαδικασία τήρησης της ισχύουσας ψυχιατρικής νομοθεσίας στην εκτέλεση των αναγκαστικών νοσηλειών, η σοβαρή έλλειψη κοινοτικών δομών ψυχιατρικής φροντίδας, δημιουργεί μια εικόνα πρωτοφανούς οπισθοδρόμησης για μια χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε κατά το παρελθόν αποτελέσει αντικείμενο θετικότατων αξιολογήσεων από ξένους εμπειρογνώμονες.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο:

* Για το ότι με τα πεπραγμένα του οδηγεί σε κλείσιμο 377 μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, δημιουργώντας συνθήκες για επανεγκλεισμό αύριο σε άσυλα των χρόνια πασχόντων και καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας για τους εργαζόμενους του χώρου.
* Γιατί δεν ολοκλήρωσε τα τμήματα Ψυχικής Υγείας στα Γενικά Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
* Γιατί δεν προχώρησε στη δημιουργία Κέντρων Ψυχικής Υγείας, νοσοκομείων ημέρας και μετανοσοκομειακών ξενώνων, σε εφαρμογή της Β΄ φάσης του Προγράμματος ‘Ψυχαργώς’. Γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν οι πολλαπλώς εξαγγελθείσες προσλήψεις προσωπικού, στον τομέα της ψυχικής υγείας
* Γιατί οδηγεί την ψυχική υγεία σε σοβαρότατη απώλεια εξασφαλισμένων ευρωπαϊκών πόρων εξ΄ αιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας στην υλοποίηση προγραμματισμένων δομών και δράσεων
* Γιατί δεν επαναδιατυπώνεται ένα συνολικό νέο εθνικό σχέδιο ψυχικής υγείας με την αναγκαία αναθεώρηση του προγράμματος ‘Ψυχαργώς’ με τις απαραίτητες θεσμικές διαδικασίες.



© iatronet.gr 1999-2009 | Website by Theratron
[Πληρούμε τις προδιαγραφές του κώδικα δεοντολογίας «Health on the Net» (HON) περί αξιόπιστων πληροφοριών υγείας: επιβεβαιώστε]
Πληρούμε τις προδιαγραφές του κώδικα δεοντολογίας «Health on the Net» (HON) περί αξιόπιστων πληροφοριών υγείας: επιβεβαιώστε

Δεν υπάρχουν σχόλια: