20/1/09

Το Βήμα Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Έτοιμο να καταρρεύσει
Τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» κρούει ο Συνήγορος του Πολίτη
Αθήνα - Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009 [ 18:12 ]
Με κατάρρευση κινδυνεύει το πρόγραμμα «Ψυχαργώς», το οποίο βοηθά στην αποασυλοποίηση, στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, όπως καταγγέλλει ο Συνήγορος του Πολίτη με επιστολή του προς την Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, Μαρία Τροχάνη.

Οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρηματοδότησης για τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια και ο Συνήγορος του Πολίτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αυτό έχει σοβαρότατη επίπτωση στο επίπεδο παροχής φροντίδας υγείας στους ασθενείς.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, τόσο η Διοίκηση όσο και το προσωπικό των Μονάδων έχουν επανειλημμένως επισημάνει και διαμαρτυρηθεί εντόνως για την αναγκαιότητα εξεύρεσης των αναγκαίων κονδυλίων από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των Μονάδων.

«Δυστυχώς, ήδη κάποιες πολύ επιτυχημένες θεραπευτικές δομές αποκατάστασης οδηγήθηκαν στη διακοπή της λειτουργίας τους».

Ο Συνήγορος του Πολίτη-όπως αναφέρεται και στην επιστολή- «διαπιστώνει ότι στο συνεχιζόμενο αυτό κλίμα των περικοπών κινδυνεύει να καταρρεύσει το όραμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και να εγκαταλειφθεί ο στόχος του Προγράμματος Ψυχαργώς για το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ».

Στην Ελλάδα λειτουργούν συνολικά πάνω από 410 Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που στελεχώνονται από 3.628 εργαζομένους ειδικούς ψυχικής υγείας.

Οι Μονάδες αυτές προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε 3.000 ψυχικά ασθενείς που πριν ζούσαν σε ιδρυματικές συνθήκες, έχοντας πλέον επιτύχει την κοινωνική επανένταξή τους.

Κατόπιν όλων αυτών, ο Συνήγορος του Πολίτη ζητεί από την Γενική Γραμματέα Πρόνοιας άμεση ενημέρωση για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και άρτια λειτουργία των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των ψυχικά πασχόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: