31/1/09

ΤΟ ΒΗΜΑ Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Ανακοινώσεις και διαψεύσεις
Αβέβαιη παραμένει η χρηματοδότηση των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης
Αθήνα - Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009 [εκτύπωση]

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην διακόψει τη χρηματοδότηση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση διαψεύδεται τώρα από το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς».

«Με μεγάλη έκπληξη και λύπη πληροφορηθήκαμε από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι, αντίθετα με αυτό που διατυπώνεται στο χθεσιμό δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η διακοπή των χρηματοδοτήσεων παραμένει έως ότου υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργείου απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» αναφέρει ανακοίνωση του Δικτύου την Πέμπτη.

«Η ενημέρωση αυτή έγινε επίσημα από τους εκπρόσωπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας που οργάνωσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Τζαμπάζη με θέμα 'Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην ΕΕ: Η περίπτωση της Ελλάδας» στην οποία συμμετείχε μάλιστα και εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το θέμα ξεκίνησε την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, όταν το υπουργείο Υγείας εξέδωσε δελτίο Τύπου για τη συνάντηση του γγ του υπουργείου Αριστείδη Καλογερόπουλου και της γγ Πρόνοιας Μαρίας Τροχάνη με τον αρμόδιο διευθυντή της Κομισιόν κ. Κίντζελε.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αναστολή χρηματοδότησης της ενδιάμεσης πληρωμής του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Υγεία-Πρόνοια', αφού έλαβε υπόψην της την πολιτική και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου» αναφέρει το δελτίο Τύπου.

»Ειδικότερα ο κ. Κίντζελε ενημερώθηκε για το Σχέδιο Νόμου που προβλέπει τη δημιουργία μονάδας παρακολούθησης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, ώστε να υπάρχει διαρκής έλεγχος των δαπανών και παρακολούθηση της οργάνωσης και των αποτελεσμάτων των ιδιωτικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης».

«Επίσης, προγραμματίστηκε επίσημη συνάντηση, στις 6 Μαρτίου 2009 στην Αθήνα, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία».

Το δίκτυο «Αργώς» θεωρεί επιτακτικό να δημοσιοποιηθεί η αλληλογραφία του υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση.

Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι «η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση θα προχωρήσει, ο χώρος θα εξυγιανθεί και θα απαλλαχθεί πλήρως από τις αμαρτίες του παρελθόντος».

Η «Αργώς», πάντως, δεν φαίνεται να πείθεται: «Μπροστά στην κατάρρευση των δομών ψυχικής υγείας που διαπιστώνεται σε πολλά επίπεδα, και στον κίνδυνο απώλειας πόρων [...] το υπουργείο απαντά για άλλη μια φορά με ψεύδη, αδέξιους χειρισμούς και υπεκφυγές».
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=981273

©2008 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε. powered by NETVOLUTION

Δεν υπάρχουν σχόλια: