22/1/09

Σκαϊ 22/1/2009

Διαμάχη ΣτΠ – υπουργείου Υγείας

Ορσαλία Φυτά - 22/01/2009
Κίνδυνος κατάρρευσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας;

Κίνδυνος κατάρρευσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας;
Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του Συνηγόρου του Πολίτη και του υπουργείου Υγείας.

Αφορμή στάθηκαν κάποια δημοσιεύματα εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία ο Συνήγορος του Πολίτη έχει αποστείλει επιστολή στη γενική γραμματέα του υπουργείου για θέματα πρόνοιας, Μαρία Τροχάνη στην οποία επισημαίνει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης.

Ωστόσο το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "δεν παρέλαβε ούτε έχει λάβει γνώση του περιεχομένου της επιστολής του Συνηγόρου του Πολίτη, αναφορικά με τα θέματα ψυχικής υγείας, παρά μόνο από τα σχετικά δημοσιεύματα. "

Από την άλλη πλευρά ο Συνήγορος του Πολίτη σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ότι το εν λόγω έγγραφο δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ίδιο.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι έχει δεχθεί αναφορές που θίγουν το σοβαρό πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και της σοβαρότατης επίπτωσής της σε επίπεδο παροχής φροντίδας υγείας στους ασθενείς.

Η ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη καταλήγει με την επισήμανση ότι είναι απορίας άξιο πως δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως η Γενική Γραμματέας, ενώ το έγγραφο το έχουν παραλάβει οι αποδέκτες της κοινοποίησης.

Σημειώνεται ότι σε όλη την επικράτεια λειτουργούν περισσότερες από 140 μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Οι εργαζομένοι των δομών έχουν καταγγείλει επανηλειμμένως ότι τα κονδύλια που εξασφαλίζει το υπουργείο Υγείας δεν επαρκούν για τη λειτουργία των δομών και έχουν προειδοποιήσει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας μέσω του προγράμματος "ΨΥΧΑΡΓΩΣ" το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: