23/1/09

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/01/2009

Ψυχορραγεί η ψυχική υγεία

Για κατάρρευση των 20ετών προσπαθειών ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας λόγω υποχρηματοδότησης κάνουν λόγο σε ανοιχτή επιστολή τους 36 ΜΚΟ, μέλη του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩΣ, καθώς για το 2008 έχουν καταβληθεί 46 εκατομμύρια ευρώ αντί των 76 που απαιτούνταν και παραμένει ακάλυπτο το έλλειμμα των προηγούμενων ετών, ενώ για το 2009 έχει διασφαλιστεί μόλις το 36% των χρειαζούμενων πόρων, ήτοι 40 εκατομμύρια ευρώ έναντι 109.

Στην ίδια καταθέτουν την αγωνία τους για το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Ψυχικής Υγείας και εκθέτουν την κατάσταση διάλυσης που έχει δημιουργηθεί.

Συγκεκριμένα:

* Απειλείται η επιστροφή των χρόνια ψυχικά πασχόντων στα ψυχιατρεία, τα οποία εν τω μεταξύ έχουν κλείσει (Πέτρας Ολύμπου, Χανίων, Κέρκυρας) ή έχει δρομολογηθεί η λήξη λειτουργίας τους (Τρίπολης, Λέρου): αυτή τη στιγμή 3.112 ασθενείς ζουν σε 410 μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα) που απασχολούν 3.628 εργαζόμενους, εκ των οποίων 1.956 σε ΝΠΙΔ.

* Ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές (π.χ. Κυκλάδες, Θράκη, Φθιώτιδα κ.ά.) κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κάλυψη στην ψυχική υγεία καθώς οι μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, κινητές μονάδες και κέντρα ημέρας, αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες λειτουργίας τους.

Ηδη όμως τα αποτελέσματα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στον χώρο της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης είναι ορατά καθώς:

* Τρεις τουλάχιστον φορείς (ΕΨΥΠΕ, Παιδικά Χωριά SOS, ΕΠΙΨΥ) έχουν αναστείλει τη λειτουργία μιας σειράς δομών.

* Σε κάποιες δομές το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 45% ενώ υπολογίζεται ότι σχεδόν μία στις τέσσερις προβλεπόμενες θέσεις εργασίας παραμένει ακάλυπτη επειδή αποχώρησε το προσωπικό λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων ενώ δεν υπάρχει και δυνατότητα αντικατάστασης.

* 24 δομές (οικοτροφεία και ξενώνες) αντιμετωπίζουν αγωγές εξώσεων και άλλες 6 έχουν λάβει εξώδικα από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων λόγω μη πληρωμής ενοικίων. Σε αρκετές έχει διακοπεί το τηλέφωνο, σε άλλες έχει γίνει διακανονισμός για τα συσσωρευμένα χρέη στη ΔΕΗ. Αρκετοί προμηθευτές διέκοψαν την πίστωσή τους με κίνδυνο οι φιλοξενούμενοι ψυχικά πάσχοντες να μείνουν χωρίς τρόφιμα και είδη άμεσης ανάγκης αλλά και χωρίς θέρμανση χειμωνιάτικα.

* Εργαζόμενοι σε 12 δομές έχουν κάνει αγωγές κατά των διοικήσεων, οι οποίες σε άλλες 10 περιπτώσεις έχουν κληθεί σε απολογία από την Επιθεώρηση Εργασίας για καθυστερήσεις στην πληρωμή των μισθών των εργαζομένων και των εισφορών στο ΙΚΑ.

Ακόμη και ο Συνήγορος του Πολίτη εγκαλεί το υπουργείο Υγείας για καταπάτηση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και εγκατάλειψη του προγράμματος Ψυχαργώς.

! Εκτακτη εθνική διαβούλευση για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα διοργανώνει το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς» την ερχόμενη Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Classical Acropol στην Ομόνοια από τις 10 το πρωί, στο πλαίσιο των δράσεων καταγγελίας απέναντι στην απαξίωση του δημόσιου συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αλλά και εν όψει της συνάντησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα ακριβώς την κατάσταση της Ελλάδας στο θέμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης την ερχόμενη Πέμπτη (29/1) με τη συμμετοχή εκπροσώπων ελληνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.


ΙΩ.Σ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/01/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: