30/1/09

ιατροnet Ειδήσεις - Νέα / Περίθαλψη & Ασφάλιση URL : http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=7390 ΠΑΣΟΚ: Κι όμως, τα κονδύλια έχουν παγώσει Ημερ

ιατροnet
Ειδήσεις - Νέα / Περίθαλψη & Ασφάλιση
URL : http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=7390
ΠΑΣΟΚ: Κι όμως, τα κονδύλια έχουν παγώσει
Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Ιανουαρίου 2009 4:53:15 μμ

Του Δημήτρη Καραγιώργου

Σε άδειασμα του υπουργείου Υγείας, για τα κοινοτικά κονδύλια στο πρόγραμμα ‘Υγεία – Πρόνοια’, προχώρησε την Πέμπτη το ΠΑΣΟΚ. Ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Γιώργος Φλωρίδης και τα μέλη του τομέα κ.κ. Μανώλης Σκουλάκης και Ηλίας Καρανίκας, ανακοίνωσαν πως οι πληρωμές του προγράμματος έχουν διακοπεί, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας για το αντίθετο.

Η ‘Κομισιόν’ προχώρησε στο μέτρο, καθώς η χώρα μας δεν ήταν συνεπής στη χρηματοδότηση των ιδιωτικών μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Για το θέμα, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση των γενικών γραμματέων του υπουργείου Υγείας κ. Αριστείδη Καλογερόπουλου και κ. Μαρίας Τροχάνη, με τον αρμόδιο διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τζορτζ Κίντζελε.

Μετά τη συνάντηση, από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αναστολή χρηματοδότησης της ενδιάμεσης πληρωμής του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Υγεία – Πρόνοια’, καθώς έλαβε υπόψη της, τις διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων του υπουργείου.

Οι εκπρόσωποι του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι βασικό αίτιο των προβλημάτων χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η Υγεία, είναι τα σημαντικά χρέη. Από στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι στο τέλος του 2008 τα χρέη του ΕΣΥ ήταν 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρέη – είπαν – οφείλονται και στην έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έφτασε πέρυσι στα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ!

Το Δίκτυο

Σε σημερινή του ανακοίνωση, το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας, επισημαίνει ότι τα μέλη του πληροφορήθηκαν από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι - αντίθετα με αυτό που διατυπώνεται στο χθεσινό Δελτίου Τύπου του υπουργείου Υγείας - η διακοπή των χρηματοδοτήσεων παραμένει έως ότου υλοποιηθούν οι δεσμεύσείς του υπουργείου απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ενημέρωση αυτή έγινε επίσημα από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την διάρκεια της Στρογγυλής Τράπεζας που οργάνωσε η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Τζαμπάζη με θέμα 'Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ε.Ε.: Η περίπτωση της Ελλάδας' και στην οποία συμμετείχαν ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και εθνικών φορέων ψυχικής υγείας και εκπρόσωπος του ΥΥΚΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την υλοποίηση όλων των στόχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Υγεία-Πρόνοια' και γι’ αυτό προέβη σε αυτή την πολύ σημαντική, διοικητικού χαρακτήρα, ενέργεια. Έως τώρα το υπουργείο έχει προχωρήσει σε διακηρύξεις και πρωτοβουλίες, αλλά δεν έχει επιδείξει κανένα αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: