28/1/09

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΥΚΑ ΠΕΡΙ ΜΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ

http://www.skai.gr/master_story.php?id=108890
ΣΚΑΙ
Δεν αναστέλλεται η χρηματοδότηση του προγράμματος "Υγεία-Πρόνοια"
Ορσαλία Φυτά - 28/01/2009

Το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του επέρριψε ευθύνες στον Συνήγορο του Πολίτη
Να μην προχωρήσει τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αναστολή πληρωμών του επιχειρησιακού προγράμματος "Υγεία-Πρόνοια" αποφασίστηκε κατά την έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του αρμοδίου διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Κίντζελε.
Ειδικότερα ο κ. Κίντζελε ενημερώθηκε για το Σχέδιο Νόμου, που προβλέπει τη δημιουργία ειδικής Μονάδας παρακολούθησης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, ώστε να υπάρχει διαρκής έλεγχος των δαπανών και παρακολούθηση της οργάνωσης και των αποτελεσμάτων των Ιδιωτικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ανακοινώθηκε η αναστολή της χρηματοδότησης του Προγράμματος "Υγεία-Πρόνοια" από την Κομισιόν λόγω προβλημάτων βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικές δομές αποασυλοποίησης.

Το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του επέρριψε ευθύνες στον Συνήγορο του Πολίτη εξαιτίας της γνωστοποίησης μιας επιστολής του στην οποία γινόταν λόγος για κίνδυνο ματαίωσης του οράματος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα και εγκατάλειψης του προγράμματος "Ψυχαργώς" που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=68932220


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Στο παρά πέντε κονδύλια για την ψυχική υγεία

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Αναστέλλει την απόφασή της για «πάγωμα» των πόρων του επιχειρησιακού προγράμματος «Υγεία - Πρόνοια», λόγω προβλημάτων στη χρηματοδότηση των ψυχιατρικών δομών από το υπουργείο Υγείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς έλαβε υπόψη της τις διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων του υπουργείου για ομαλοποίηση της κατάστασης.

Χθες, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησης των γενικών γραμματέων του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλου και Μαρίας Τροχάνη με τον αρμόδιο διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Κίντζελε, αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αναστολή χρηματοδότησης της ενδιάμεσης πληρωμής του προγράμματος.

Ειδικότερα, ο κ. Κίντζελε ενημερώθηκε για το σχέδιο νόμου που προβλέπει τη δημιουργία ειδικής μονάδας παρακολούθησης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, ώστε να υπάρχει διαρκής έλεγχος των δαπανών και παρακολούθηση της οργάνωσης και των αποτελεσμάτων των ιδιωτικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Παράλληλα προγραμματίστηκε συνάντηση, στις 6 Μαρτίου στην Αθήνα, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να ληφθούν μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσεις για κοινές δράσεις με στόχο «να επέλθει πλήρης ομαλοποίηση της ροής χρηματοδότησης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, αλλά και περιορισμός των ανεξέλεγκτων δαπανών, μέσα από τον διαρκή έλεγχο του υπουργείου Υγείας και της ειδικής μονάδας του, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας».

Σημειώνεται ότι προχθές το υπουργείο είχε ανακοινώσει την αναστολή της χρηματοδότησης του προγράμματος εξαιτίας προβλημάτων με την οικονομική στήριξη, από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, προς τις ιδιωτικές δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Το πρόβλημα είχε αναδείξει, πριν από λίγες μέρες, ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Γιάννης Σακέλλης, με επιστολή του προς την αρμόδια γενική γραμματέα του υπουργείου Υγείας Μαρία Τροχάνη, καθώς είχε προειδοποιήσει ότι η υποχρηματοδότηση των δομών έχει επίπτωση στο επίπεδο παροχής φροντίδας υγείας στους αποασυλοποιημένους ασθενείς.

«Τα δεδομένα είναι μη αμφισβητήσιμα: Το 2008 οι φορείς χρηματοδοτήθηκαν με το 63% των κατατεθειμένων προϋπολογισμών που ανέρχονταν περίπου σε 76 εκατομμύρια ευρώ και συγκεκριμένα με περίπου 48 εκατομμύρια, δηλαδή 7 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα απ' ό,τι το 2007. Το έλλειμμα των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου διαμορφώθηκε έτσι στο υπέρογκο ποσό των περίπου 26 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα όλοι οι εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι για 5-7 μήνες, οι δομές να απειλούνται με εξώσεις και πολλές από αυτές να οδηγούνται σε αναστολή της λειτουργίας τους», αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Αργως», τονίζοντας πως: «Το 2009 η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη: αντί των 109 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται, το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει ουσιαστικά μόλις 40 εκατομμύρια ευρώ». *



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/01/2009

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=2294856
ΕΘΝΟΣ
Σε επιτήρηση η ψυχιατρική μεταρρύθμιση
Σε επιτήρηση μπαίνει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Το υπουργείο Υγείας συγκροτεί φορέα παρακολούθησής της, ενώ με το θέμα ασχολείται και ο αρμόδιος διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τζορτζ Κίντζελε.

Η χώρα μας αντιμετώπισε το ενδεχόμενο να «παγώσουν» τα κοινοτικά κονδύλια για ολόκληρο το πρόγραμμα «Υγεία - Πρόνοια», εξαιτίας προβλημάτων χρηματοδότησης των ιδιωτικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
Το θέμα συζήτησαν χθες οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υγείας κ. Αριστείδης Καλογερόπουλος και Μαρία Τροχάνη, στη συνάντηση που είχαν με τον κ. Κίντζελε. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις ιδιωτικές δομές, στις οποίες φιλοξενούνται 3.000 αποασυλοποιημένοι ασθενείς.
Οι γενικοί γραμματείς τον διαβεβαίωσαν ότι τα ζητήματα που προέκυψαν αντιμετωπίζονται με σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει τη συγκρότηση μονάδας παρακολούθησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Μετά τις διαβεβαιώσεις, η Κομισιόν δεν θα προχωρήσει τελικά σε αναστολή χρηματοδότησης της ενδιάμεσης πληρωμής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία - Πρόνοια».
Την ίδια ώρα, προβλήματα αντιμετωπίζουν τα δύο μεγάλα ψυχιατρεία της Αττικής. Το «Δαφνί» και το «Δρομοκαϊτειο» δέχονται επείγοντα ψυχιατρικά περιστατικά από τη μισή Ελλάδα, καθώς έχει κλείσει μία σειρά ψυχιατρείων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_29/01/2009_301254

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μονάδα Παρακολούθησης Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης
Πεννυ Mπουλουτζα
Στη δημιουργία ειδικής Μονάδας Παρακολούθησης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, που θα ελέγχει τις σχετικές δαπάνες καθώς και την οργάνωση και αποτελεσματικότητα των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ψυχικά πασχόντων, προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο νομοσχεδίου. Για το θέμα ενημέρωσαν χθες οι γ.γ. του υπουργείου Αρ. Καλογερόπουλος και Μαρία Τροχάνη, τον αρμόδιο διευθυντή της Kομισιόν Τζ. Κίντζελε σε συνάντηση σχετικά με το πρόβλημα στη βιωσιμότητα των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Υγείας, στη συνάντηση αποφασίστηκε να μην προχωρήσει τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αναστολή χρηματοδότησης της ενδιάμεσης πληρωμής του Επιχειρησιακού προγράμματος «Υγεία-Πρόνοια», όπως είχε προειδοποιήσει προχθές. Νέα συνάντηση προγραμματίστηκε για τον ερχόμενο Μάρτιο.
Την ίδια στιγμή, προβλήματα αντιμετωπίζουν τα δύο μεγάλα ψυχιατρεία της Αττικής, «Δαφνί» και «Δρομοκαΐτειο». Σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς, το κλείσιμο πολλών ψυχιατρείων ανά τη χώρα στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης έγινε βεβιασμένα χωρίς να προβλεφθούν εναλλακτικές μονάδες για τη νοσηλεία ψυχικά ασθενών και χωρίς να δοθεί έμφαση στην πρόληψη της ψυχικής ασθένειας. Οπως τονίζουν -με αφορμή επιστημονική ημερίδα με θέμα «Αναγκαστική Νοσηλεία Ψυχικά Πασχόντων» που θα πραγματοποιηθεί αύριο- στο Δαφνί το 55% των νοσηλειών αφορούν σε εισαγγελικές εντολές όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: