27/1/09

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009

Τι τονίζει το Δίκτυο Φορέων «Αργώς»
Καταρρέει το σύστημα ψυχικής υγείας
Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1621591



Η κρίση στο χώρο της ψυχικής υγείας, τόσο στις δομές των δημόσιων ψυχιατρείων και νοσοκομείων όσο και των δομών των μη κυβερνητικών οργανώσεων, έχει παγιωθεί την τελευταία πενταετία και οδηγεί σε κατάρρευση ολόκληρο το σύστημα ψυχικής υγείας.

Αυτό τονίζει το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς», επισημαίνοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα προγράμματα αποασυλοποίησης.

Το Δίκτυο πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη Εθνική Διαβούλευση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στο πλαίσιο των δράσεων καταγγελίας απέναντι στη γενικευμένη κρίση και τη συστηματική απαξίωση του δημοσίου συστήματος υπηρεσιών ψυχικής Υγείας.

Σε ανακοίνωση του Δικτύου, επισημαίνεται ότι οι πολιτικές του υπουργείου Υγείας (έλλειψη σχεδιασμού για τη συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης σε κάθε τομέα, έλλειψη αξιολόγησης και θέσπισης κριτηρίων ποιότητας, ελλείψεις προσωπικού, συνεχείς ψευδείς διακηρύξεις και συκοφαντία εναντίων φορέων, νεοφιλελεύθερη πολιτική φιλανθρωπίας για τους ψυχικά ασθενείς, ενίσχυση των ιδιωτικών κλινικών), έχουν οδηγήσει τις δημόσιες ψυχιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες σε αποσύνθεση και έρχονται να ακυρώσουν το επιστημονικό και κοινωνικό αυτό έργο.

Τα δύο πρόσφατα έγγραφα του Συνηγόρου του Πολίτη για την πλημμελή παροχή φροντίδας και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και την κατάρρευση των δομών για παιδιά και για εφήβους, τεκμηριώνουν ότι πλέον δεν πρόκειται για διαχειριστική κρίση, αλλά για κρίση κοινωνική, καταπάτησης δικαιωμάτων θεραπείας και αποκατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: