16/1/09

16/01/09 in.gr,

Συζήτηση επερώτησης
Ελλείψεις στις υποδομές ψυχικής υγείας καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ

16/01/09 16:55

ΑθήναΥποχρηματοδότηση των δομών της ψυχικής υγείας, η οποία δημιουργεί κίνδυνο για τους ασθενείς και εκθέτει τη χώρα, κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησής του στη Βουλή την Παρασκευή.

«Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου έχουν πρόβλημα και εκπέμπουν κραυγή αγωνίας, αλλά οι διοικητές τους δεν έχουν το θάρρος να πουν το SOS δημόσια» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρώην Υγείας του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης.

«Σε 38 εκατ. ευρώ ανέρχεται το χρέος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής [στο Δαφνί]. Το μισό χρέος αφορά φάρμακα και το υπόλοιπο μισό προμήθειες και νοίκια 6 και 8 μηνών για τις εξωνοσοκομειακές του δομές. Η μοίρα των ψυχιατρείων εξαρτάται από την όλη εξέλιξη των υπόλοιπων νοσοκομείων, που στενάζουν, έχουν καταρρεύσει και χρωστούν 5,2 δις ευρώ. Κλείνουν μονάδες και πετάγονται στο δρόμο ασθενείς» είπε.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς επεσήμανε πως τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τα ΝΠΙΔ που μετέχουν στη ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην πραγματικότητα αυξάνονται, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη κάνει συμβάσεις με πολλά ΝΠΔΔ.

Τα ελλείμματα που παρουσιάζει το σύστημα είναι καθαρά λογιστικής φύσεως - από την αλλαγή του τρόπου καταβολής των χρηματοδοτήσεων:«Μόλις καταθέσουν απολογιστικά στοιχεία, τα χρήματα θα δοθούν» διαβεβαίωσε ο κ.Σαλμάς.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Α. Γεροντόπουλο, «ασθενείς μέσα στα άσυλα δεν υπάρχουν και οι δομές έχουν αυξηθεί κατά 100% σε σχέση με το 2004, το ίδιο και τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Μια δουλειά που ξεκίνησε στο παρελθόν επί ΠΑΣΟΚ, συνεχίζεται και σήμερα».

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των φιλοξενουμένων είναι άποροι που δεν έχουν ασφαλιστικό ταμείο», επέμεινε ο Μ. Σκουλάκης. «Το υπουργείο ωραιοποιεί την κατάσταση. Μας έλεγαν ότι σχεδιάσαμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στο πόδι και πως δεν εξασφαλίσαμε πόρους για το μέλλον. Η κυβέρνηση της ΝΔ ωστόσο, διατηρεί τις ίδιες προϋποθέσεις και χρηματοδοτικούς κανόνες. Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας δεν θα λειτουργήσει -και το έχει πει ο επικεφαλής της, σε επιστολή του στον υπουργό» δήλωσε.

Ο κ. Σαλμάς απάντησε: «Την προηγούμενη χρονιά δαπανήσαμε 6,5 εκατ. ευρώ για κάλυψη χρεών προηγουμένων ετών. Στα ΝΠΙΔ, επί των ημερών σας πληρώνατε 11,7 εκατ. - ο Προϋπολογισμός του 2008 όμως, πληρώνει 40 εκ. ευρώ και θα φθάσει τα 80 εκατ»

»Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει χρηματοδοτηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που άντεχε ο Προϋπολογισμός και η Οικονομία. Δεν υπάρχει ζήτημα αποχρηματοδότησης» υποστήριξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: