29/1/09

Επείγον: Ψεύδεται το ΥΥΚΑ σχετικά με την μη διακοπή των χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ

Δελτίου Τύπου
29 Ιανουαρίου 2009


Σχετικά με την διακοπή των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το σχετικό Δελτίο Τύπου του ΥΥΚΑ (28/01/09)

Με μεγάλη έκπληξη και λύπη πληροφορηθήκαμε από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι, αντίθετα με αυτό που διατυπώνεται στο χθεσινό Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η διακοπή των χρηματοδοτήσεων παραμένει έως ότου υλοποιηθούν οι δεσμεύσείς του Υπουργείου απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ενημέρωση αυτή έγινε επίσημα από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την διάρκεια της Στρογγυλής Τράπεζας που οργάνωσε η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Τζαμπάζη με θέμα «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ε.Ε.: Η περίπτωση της Ελλάδας» και στην οποία συμμετείχαν ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και εθνικών φορέων ψυχικής υγείας και εκπρόσωπος του ΥΥΚΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την υλοποίηση όλων των στόχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία-Πρόνοια» και γι’ αυτό προέβη σε αυτή την πολύ σημαντική, διοικητικού χαρακτήρα, ενέργεια. Έως τώρα το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε διακηρύξεις και πρωτοβουλίες, αλλά δεν έχει επιδείξει κανένα αποτέλεσμα.
Θεωρούμε επιτακτικό το Υπουργείο να δημοσιοποιήσει την αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να πληροφορηθούμε έγκυρα, επιτέλους, για το τεράστιο αυτό πρόβλημα που προκύπτει και για το αν η Ελλάδα έχει αθετήσει τις δεσμεύσεις της και της έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η Ε.Ε., τόσο κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο, όσο και σήμερα, αποσαφήνισε ότι σε οποιαδήποτε δράση ελέγχου της οργάνωσης και των δαπανών των φορέων που υλοποιούν το έργο, θεωρεί το Δίκτυο και τα ΝΠΙΔ που αποτελούν τα μέλη του ισότιμους εταίρους που θα συμμετέχουν μέσω αντιπροσώπου στην ειδική μονάδα ελέγχου που προτίθεται να συστήσει το ΥΥΚΑ.

Μπροστά στην κατάρρευση των δομών ψυχικής υγείας που διαπιστώνεται σε πολλά επίπεδα και στον κίνδυνο απώλειας πόρων για την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής σε μία περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, το Υπουργείο απαντάει για άλλη μία φορά με ψεύδη, αδέξιους χειρισμούς και υπεκφυγές. Αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Είναι κάτι που το απαιτούν οι ασθενείς, οι συγγενείς τους, οι εργαζόμενοι στις δομές, οι τοπικές κοινωνίες, οι εθνικοί και διεθνείς επιστημονικοί φορείς και πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου
Μενέλαος Θεοδωρουλάκης Η Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου
Γιαννακοπούλου Κλεονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: